Respostes a bones preguntes

dimecres, 19 març

Josep Maria Espinàs

És molt important que la persona que fa una entrevista a la premsa, a la radio, a la televisió, sigui una persona ben informada, ben preparada, i que a més d’aquest bagatge tingui capacitat d’escoltar. I encara més: donar una estructura a les respostes que rep, perquè l’entrevistat no sempre sabrà donar-les ordenades. Una resposta acostuma a ser una improvisació sobre una qüestió que l’entrevistat no s’espera en aquell moment.

He rebut un exemplar del llibre Catorze de cara al 2014, que reuneix les preguntes que Eva Piquer va fer a persones molt diverses des del 2008 fins al 2013. S’han publicat a la revista Catalan Internacional View. La diversitat és realment notable: de Sánchez Piñol a Montserrat Carulla, de Joaquim Maria Puyal Lluís Llach. El subtítol del llibre és Converses sobre la vida, el país i la independència, i en realitat es tracta d’un apunt extens sobre cada biografiat. S’hi parla de creences, dels nens pobres, dels homes i les dones, de l’evolució humana, de la mort, de la independència, de l’ensenyament, del que és una crisi…

Ho diré d’una manera molt senzilla: són entrevistes importants, que és una paraula sovint mal utilitzada, però que aquí és molt vàlida. Importants perquè Eva Piquer ha sabut treure de cada entrevistat idees que realment interessen, allò que realment ens pot importar.

Els que hem estat entrevistats sovint ens sentim còmodes quan ens adonem que l’entrevistador s’ha construït un pla raonable de preguntes, que constitueixen un tot ben travat. Que les preguntes són cèntriques, és a dir, que no ens porten a una resposta excèntrica. Que hem de ser més modestament reflexius que no pas brillants.

I així, Eva Piquer renuncia al fàcil lluïment de la provocació, al lluïment personal, i sap formular les preguntes més adequades a cada u. El resultat és un volum d’informació seriosa i reveladora. Excel·lent.

(Article de Josep Maria Espinàs publicat a El Periódico el 18 de març del 2014)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>