81. Literatura

dissabte, 22 març

365 PARAULES

– La literatura pot canviar el món?

– No, no. ¿Coneixes un sol llibre literari que hagi canviat res? Mein Kampf o El capital sí que van canviar coses, però la literatura, no. Això del Shimon Peres n’és una demostració: ell està d’acord amb la veritat que hi ha en el subtext de La pell freda, però de què ens serveix, veient la realitat del seu país? Et donen la raó, però les coses continuen igual. La cultura no ens ha fet més bons, no implica un progrés moral. Hi va haver un punt d’inflexió amb Auschwitz, on els carnissers i botxins sovint eren gent il·lustrada.

– Creus, com Adorno, que no hi pot haver poesia després d’Auschwitz?

– Adorno tenia una idea molt elevada de la poesia. És tan kumbaià, això de pensar que un poema pot canviar el món! Jo això no m’ho creia ni quan era kumbaià.

(Retall de la conversa amb Albert Sánchez Piñol publicada a Catorze de cara al 2014)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Les paraules i la vida

Vaig parir el blog per parlar amb alegria de la feina, la vida i les dificultats per casar una cosa i l’altra. D’aquí en va néixer el llibre ‘La feina o la vida’. Ara hi penjo coses que escric quan em cal posar paraules a la vida.

  • El llibre

  • Hemeroteca