Ja em puc comprar un Miró

diumenge, 26 gener

Hi ha coses que no caldria ni dir-les. Però estem tan acostumats a reivindicar evidències que ja no ve d’una.

Tornem-hi, doncs. La cultura és una eina de transformació i de cohesió social: ens fa millors com a persones i com a país, dóna sentit a allò que som. Som els llibres que hem llegit, les pel·lícules que hem vist, les obres de teatre que ens han pessigat l’ànima. La política cultural s’hauria de considerar una política d’estat i una prioritat. I s’hauria de poder garantir l’accés democràtic als recursos culturals, si és que realment volem una societat lliure, justa i culta.

En època de vaques anorèctiques a la cultura li ha de tocar el rebre, quin remei, però no se li han de demanar més sacrificis que a la resta de gremis essencials. A sobre, la inversió en cultura és proporcionalment tan petita que es corre el risc de ferir mortalment el sector –com, en efecte, ha passat- sense que això es noti de forma significativa en el pressupost global. Deixar d’invertir en cultura, que és en si mateixa un motor econòmic, no resol un problema d’estalvi real i pot resultar catastròfic.

La gent que fins fa poc malvivia d’això que en diem cultura s’està abocant sisplau per força a provar sort en altres terrenys. Com que ja no poden guanyar-se les garrofes amb l’alimentació de la ment, cada cop més col·legues munten negocis d’alimentació del cos. Una botiga de xocolata, una altra de llegums cuits i una parada de bacallà en un mercat, per posar tres exemples propers.

La crisi dels nassos, la creença que els continguts són de franc i un IVA intencionadament devastador ens han dut fins aquí. Però calla, que divendres el govern del PP va rectificar i va anunciar la rebaixa de l’IVA cultural del 21% al 10% només per a les transaccions amb art. Me’n vaig alegrar pels amics artistes i galeristes, de debò. I dissabte, mentre jo dubtava entre comprar-me un Dalí o un Miró, surt el ministre Wert assegurant que estendrà la rebaixa de l’IVA a la resta de sectors culturals. Ara només falta que concretin què vol dir “en els propers mesos”. Si triguen gaire, el cent per cent dels treballadors de la cultura ja ens haurem reinventat rere el taulell d’una carnisseria o d’un forn de pa.

(publicat a Nació Digital el 26-1-2014)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>