A favor de la vida i del dret a decidir

dimecres, 15 gener

Un drama de perdre drets ja conquerits és que després cal tornar a reivindicar-los sencers i, en fer-ho, hem d’aparcar els matisos. Dic que és un drama perquè la raó sol estar més a prop del matís que dels extrems. Haver d’instal·lar-nos per força en el blanc o en el negre, en la cara o en la creu, en la postura a favor o en la postura en contra ens infantilitza, ens simplifica el cervell. I per exercir de tertulians de pa sucat amb oli ja tenim el Twitter, o els comentaris digitals. A cara descoberta i sense límit d’espais hauríem de poder matisar, hauríem de poder expressar dubtes i reserves.

Però Gallardón es treu de la bragueta una reforma de la Llei de l’avortamentque ens fa retrocedir dècades i ens aboca a defensar a l’engròs el dret de la dona a decidir. Tornen a proliferar alegrement eslògans provocadors com “El meu cony és meu” o “Jo també he avortat, i què?”. I tornem a deixar que ens colin un gol de final de Champions: resulta que els d’un bàndol estan a favor de la vida i els de l’altre estan a favor de l’avortament. Va, home, va.

Jo estic molt a favor de la vida i no estic gens a favor de l’avortament. Estic a favor, sí, del dret de la dona a interrompre un embaràs. Però l’avortament no té cap gust de victòria: sempre és un mal menor, un fracàs, una derrota. Per descomptat que avortar és frenar una vida. Justament per això és una qüestió moral. Delicada. Discutible. Ja és prou fotut haver de prendre la decisió traumàtica d’avortar perquè a sobre ens ho prohibeixin. L’actitud prepotent del PP la va expressar magníficament en una vinyeta El Roto: “Com que no creieu en els pecats, els convertirem en delictes”.

Sap greu que ens obliguin a recuperar els lemes del feminisme dels anys setanta. Sort en vam tenir, d’aquella lluita i d’aquelles conquestes. Però assolir el dret (i exigir-lo, si ens el neguen) no suposa enterrar el conflicte ètic. Si caiem en el parany de defensar l’avortament amb frivolitat i sense matisos, potser se’ns empobrirà l’ànima.

(publicat a Nació Digital el 5-1-2014)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>