O guanyem o ens fotem

diumenge, 22 desembre

Dino amb un amic que està encantat amb la pregunta del referèndum. La troba clara i inclusiva, rodona, la millor de les preguntes possibles. Al·lega el mateix que em vaig dient jo cada cop que m’assalten els dubtes: si els independentistes som majoria, el “sí-sí” traurà més del 50 per cent dels vots. I si no, voldrà dir que no som prou gent convençuda i, doncs, que ens toca fotre’ns. “Jo no vull guanyar, jo vull provar-ho –em diu el meu amic–. I si ho fem bé, guanyarem”.

“L’important és participar” és un eslògan amb trampa. Tots aspirem a guanyar. Mitifiquem les causes perdudes tant com ens sedueixen les causes guanyades. Però és cert que aquí no es tracta de guanyar, sinó de ser allò que vulguem ser. Si la majoria de catalans no volen ser independents, tot això que perdrem. No podem engegar un procés com aquest (que comportarà recompenses però també patiments) si no estem disposats a fer-ho la majoria de ciutadans.

El polític francès Georges Benjamin Clemenceau va dir: “Governar dins d’un règim democràtic seria molt més fàcil si no calgués guanyar constantment les eleccions”. En una dictadura tires pel dret, sense consultar un poble que és heterogeni per definició. Les dictadures no les volem veure ni en pintura. Els catalans ens emparem en la democràcia, que és una arma de construcció massiva. I en democràcia, a vegades perds.

Però si ho fem bé, guanyarem.

(publicat a Nació Digital el 22 de desembre del 2013)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>