La superioritat moral ens farà febles

diumenge, 8 desembre

Nelson Mandela va ser un líder moral perquè així ho ha reconegut el món sencer. L’autoritat moral no la proclames: te la guanyes.

La superioritat moral ens l’hauríem d’estalviar sempre: o tenim raó (i, doncs, tard o d’hora el món ja ens reconeixerà l’autoritat moral) o no tenim raó (i, doncs, la superioritat moral és una actitud doblement equivocada).

Estem rodejats de persones amb aires de suficiència que es pensen que tenen raó en tot i tracten els qui no pensen com ells amb un paternalisme que espanta. Però la mala notícia és que la temptació de mirar-nos els altres des d’una talaia moral la tenim tots. Tant tu com jo portem un arrogant a dintre.

El procés sobiranista pateix la superioritat moral de l’esquerra que es preocupa (diu) abans per la crisi que per l’estelada. La dels partidaris de no sé quina via d’entesa amb Espanya, que ens tracten d’inconscients. La dels independentistes que van de purs i desacrediten aquells que, avalats pels vots, s’estan fent càrrec de tirar endavant la transició nacional. La dels “indepes” elitistes que han encaixat fatal que l’independentisme hagi passat a ser mainstream, i es dediquen a ridiculitzar qualsevol iniciativa que no hagin impulsat ells. La dels “indepes” que menyspreen els indecisos o els unionistes, sense entendre que ens cal convèncer els indecisos perquè es decantin pel sí i que ens cal convèncer com més unionistes millor perquè canviïn d’opinió.

A Mandela el recorda tothom amb respecte perquè va guanyar. Però nosaltres encara no podem cantar victòria. No és el moment de mirar-nos ningú per damunt de l’espatlla. La superioritat moral ens farà febles. I sí, potser sí que tenim raó. Justament per això no ens podem arriscar a perdre-la.

(publicat a Nació Digital el 8-12-2013)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>