El doctor Estivill no ha dit això

diumenge, 6 octubre

Circula pel món virtual un text que assegura que el doctor Eduard Estivill, emparant-se en nous estudis neuronals amb nadons, ha arribat a la conclusió que el seu mètode per adormir criatures no és apte per a infants menors de tres anys. El text en qüestió cita i enllaça una entrevista digital del diari El País, on se suposa que hi surt aquesta declaració. I anima els pares que han aplicat el mètode Estivill a portar el doctor a judici, culpant-lo de les mil i una hipotètiques seqüeles mentals i emocionals que pateixen els nens que han estat sotmesos a la tortura de deixar-los plorar.

Només cal anar a l’entrevista original per veure que l’autoanomenat “doctor del son” hi diu el que ha dit sempre: que el mètode proposat en els seus llibres no és aplicable a infants menors de tres mesos. Tres mesos, no pas tres anys.

No hem de deixar que la realitat ens espatlli una bona notícia, ni una oportunitat de linxar encara més Eduard Estivill (l’esport preferit dels partidaris de la criança natural). Seguint aquesta màxima, tot déu s’aboca a compartir el text sense prendre’s la molèstia de comprovar que sigui cert. Periòdicament, algú el penja al Facebook o al Twitter i la xarxa sencera bull d’indignació.

No seré jo qui defensi les virtuts del famós mètode Estivill (ni qui el criminalitzi, ep), però em carrega que l’afany de desacreditar-lo ens dugui a mentir impunement i a amplificar la mentida a través de les xarxes socials. La persona que ha manipulat les paraules d’Estivill té mala llet, això està clar. Però la majoria dels que comparteixen el text sense comprovar-ne la veracitat no són gens conscients d’estar difonent una difamació.

Tenim més informació que mai a l’abast, però també tenim un comportament impulsiu propi d’adolescents amb les hormones esverades. Amb la multiplicació dels emissors s’ha megamultiplicat la desinformació. Ens falta temps per compartir un text que anima a querellar-se contra “el molt pocavergonya” del doctor Estivill però som la mar d’indulgents amb nosaltres mateixos, que sovint fem córrer mentides amb aquella alegria.

(publicat a Nació Digital el 6-10-2013)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>