Carta a un amic apolític

dijous, 25 octubre

Hauria jurat que, en aquests temps que volen, era més difícil trobar un apolític que un federalista. Però vas i em dius que no saps si votaràs perquè no t’interessa gaire la política, i jo t’aboco al damunt aquella frase de Joan Fuster: “La política la fas o te la fan”.

Si no votes, després no et queixis. Però molt em temo que el teu desinterès està fora de lloc. El futbol, l’excursionisme o la reproducció de les papallones poden interessar-te o no, ja t’ho faràs, tot això que et perds. Ara bé, la política no és un hobby: és una responsabilitat i una necessitat. Oi que vas al metge quan estàs malalt, encara que no t’atregui especialment la medicina? Pel mateix motiu hauries d’informar-te sobre els qui ens governaran. I votar en conseqüència.

Explica Laura Mintegi que li ha cridat l’atenció l’abisme que hi ha entre els militants ben informats i els ciutadans passius, que passen de la política però voten igualment. “Vivim en democràcia i creiem en el principi d’una persona, un vot –escriu la futura cap de l’oposició a Euskadi-. La qüestió no és, per descomptat, que les persones amb més consciència ciutadana tinguin un pes específic més gran en el sistema representatiu. L’objectiu seria augmentar la cultura política del conjunt de la ciutadania”. Se’t gira feina, amic meu: no es tracta només que vagis a votar, sinó que ho facis amb coneixement de causa.

Sóc atea. Ja m’agradaria creure en Déu i en un més enllà de flors i violes, però no me’n surto. I justament perquè només crec en aquesta vida, no em puc ni em vull desentendre dels qui decideixen com funcionem socialment. Perquè ens hi va l’única vida que tenim.

També hi ha qui s’interessa per la política sense saber-ho, o sense voler-ho reconèixer, perquè està massa desprestigiada i sovint surt a compte desmarcar-se’n. Com aquell bon home que deia: “Jo sóc apolític de tota la vida… però de dretes, eh?”.

(publicat a Nació Digital el 25-10-12)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>