Que Cousteau em perdoni

divendres, 7 setembre

Hi ha tres coses que em compro de tres en tres: les llibretes de cronista, els auriculars que em permeten anar cantant pel carrer i les ulleres de nedar. Les llibretes les gasto, els auriculars els perdo o els trepitjo i les ulleres se’m fan malbé, tant si nedo en clor com en aigua salada: al cap d’uns quants dies ja no hi veig ni la meitat de clar, i arriba un moment que s’imposa renovar-les.

Aquest dimecres de finals d’agost, a la platja, estreno ulleres de piscina. Puc baixar al mar sense tovallola o sense crema solar, però no em deixo mai les ulleres de silicona. Són imprescindibles perquè els ulls no em coguin i per poder distingir d’un tros lluny (i, doncs, esquivar) les hipotètiques meduses que tard o d’hora em regalaran una picada: per estadística, és una experiència que ja hauria d’haver viscut. Vaja, que faig servir les ulleres a la defensiva, per evitar disgustos, no pas per les ganes de contemplar el meravellós món submarí.

Les ulleres noves fan molt bé la seva feina. Les possibilitats que una medusa m’amargui el bany cauen en picat, avui. Però, ai, que l’esperit de Jacques Cousteau em perdoni: veure tants i tants peixos més aviat m’atabala. Em fa l’efecte que xocaré amb ells, que s’emprenyaran perquè els envaeixo l’espai i m’atacaran amb un cop de cua. Ja sé que el mar és ple de vida, i que duri, però tampoc em caldria comprovar-ho amb aquest luxe de detalls. La riquesa submarina té un no sé què neguitejador. Potser és que pertanyo a una generació víctima de les pel·lícules de taurons, i això es porta a l’ADN ni que no n’hagis vist mai cap, com és el cas.

Veure el fons del mar tal com és em tranquil·litza i m’espanta a parts iguals. La veritat sempre convé saber-la, però sovint fa mal.

(publicat a Time Out Barcelona el 29 d’agost del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>