Angelets amb pancartes

dissabte, 22 setembre

A classe, a l’hora de plàstica, fèiem pancartes que deien “Volem ser escola pública”. La meva cosina gran es va casar amb un adhesiu anarquista al pit i, durant un berenar nupcial a la manera progre, em va explicar què volia dir “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” (al seu enterrament, pocs anys després, la consigna era callar i plorar). A casa escoltàvem La Trinca: “Perquè avui és un gran dia/ sempre en tindrà un bon record/ rebrà la primera hòstia/ l’angelet del nostre cor./ Per a un pare i una mare/ n’és l’alegria millor/ veure el fill fer la primera…/ aaai… manifestació”. Si hagués sigut una adolescent rebel hauria renegat de les marxes reivindicatives, però vaig sortir dòcil: dels quinze als vint anys la meva idea d’anar de farra era encadenar manis, pels Països Catalans i més enllà. Els lemes? “Autoderminació”, “som una nació” i una paraula amb mitja dotzena de síl·labes allargables a nou.

La fal·lera juvenil devia venir d’un trauma infantil: la Diada del 77, els pares ens van aparcar on van poder (a mi, que tenia vuit anys, i al meu germà de tres) i van córrer cap al passeig de Gràcia. L’endemà vaig descobrir que era l’única nena de l’escola que no havia viscut a peu de carrer una manifestació històrica. Potser llavors vaig decidir que en endavant no deixaria passar cap oportunitat de cantar “no volem ser…” i de saltar al ritme de “boti, boti, boti…”.

Com que hem viscut massa temps encallats en el temps, molts nens catalans del segle XXI s’han acostumat a cridar periòdicament el lema antic “som una nació” i la famosa paraula de sis síl·labes. Han arribat ben entrenats a la mani més decisiva de totes, aquella en què dies abans ja s’havien esgotat les estelades i la paciència.

(publicat a Time Out Barcelona el 12 de setembre del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>