Encara hem de plantar arbres

divendres, 3 agost

No crec en bruixes, però haberlas haylas. Les coincidències que em lliguen amb dues dones que amb prou feines conec no poden ser fruit de l’atzar. Seria massa casualitat que fossin només casualitat. (La frase me’n recorda una de Carles Rexach sobre la crisi econòmica: “Em sembla que no hi entenen ni els que hi entenen”). Resulta que una d’elles va néixer el mateix dia que jo, vuit anys després. Un cop hem comprovat que som ànimes més-que-bessones, em sorprenc demanant-li que esbrini l’hora exacta del seu naixement, per allò de calcular l’ascendent. No m’ha preocupat mai l’horòscop, però mira. Amb l’altra dona compartim estats d’ànim i pensaments, com si ens governessin uns astres amb manies idèntiques. Parim alhora textos similars, escoltem les mateixes cançons sense haver-nos posat d’acord i ens passen coses rares. El divendres que jo planto el primer arbre de la meva vida i en penjo una foto al Facebook, ella hi havia reproduït la següent cita de Martin Luther King: “Si sabés que el món s’acaba demà, jo avui encara plantaria un arbre”. I etcètera.

Hi ha dies bons, dies dolents i dies pèssims, com aquest diumenge de tramuntana ferotge. Mentre la família dina, escric “tinc un incendi a la gola” ignorant que el país es crema de veritat. Poc després les cendres entren per la finestra i se m’escampen pel teclat. Sóc al Baix Empordà, prou lluny dels focs, però un dels meus fills està acampat a tocar de Portbou. Corro cap al mar: un núvol negre anuncia la fi del món. Quin greu, quina por. Que aquesta plana és el dibuix dels déus i no seré pas jo qui trenqui el seu encert. Estic de dol per dins i per fora i en cos i ànima i de cap a peus. Ara que no em sent ningú, demano a les bruixes que aturin el vent.

(publicat a Time Out Barcelona el 25 de juliol del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>