No m’elogiïs tant

dimarts, 3 juliol

M’ho vaig repetint com un mantra: he d’aprendre a desconfiar de la gent que m’elogia, he d’aprendre a desconfiar de la gent que m’elogia, he d’aprendre a desconfiar de la gent que m’elogia. Però no escarmento. Tenir una autoestima amb problemes d’autoestima et fa massa vulnerable als elogis. I els elogis són perillosos perquè et debiliten, et desarmen, et fan perdre perspectiva. T’indueixen a creure que la persona que te’ls adreça pensa de debò el que et diu. “Els corbs devoren els morts i els aduladors, els vius”, va sentenciar el fundador de l’escola cínica. Però el desig de ser lloat i, doncs, devorat, és part de la dèbil condició humana. Demanem que ens critiquin quan en realitat tan sols voldríem sentir que som l’hòstia amb patinet. Amb els elogis hauríem de mantenir-hi una relació estranya: n’hem de fugir, els hem de posar en quarantena, però alhora hem de tractar de merèixer-los, hem d’intentar que ens escaiguin més que un vestit fet a mida. Com si fossin un amor fora de programa, d’aquells que cal gestionar amb peus de plom i mans d’artista però que tampoc convé esborrar del tot, si no et vols carregar la felicitat d’una escombrada.

Ens podem enamorar d’algú que ens elogia pel sol fet que ens elogia. Les hormones no es regeixen pel sentit comú, ni falta que fa. Quan les papallones a l’estómac són recíproques, pot passar que els elogis mutus siguin ben sincers. Però, superada la fase menys racional, potser toca que deixem d’elogiar-nos cegament i diguem a la persona estimada no tant (o no només) les coses que vol sentir, com també les coses que creiem que necessita sentir, tant si li agraden com si no. És l’única manera que la relació maduri, s’enforteixi i ens faci millors. Dignes d’elogi.

(publicat a Time Out Barcelona el 27 de juny del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>