Ni precs ni preguntes

dijous, 31 maig

Fa tant que no es veuen que ella ja no sap si n’ha estat mai enamorada. “La memòria inventa, i es pensa que reconstrueix”, escriu Vicenç Villatoro en una novel·la en què l’amor conjura la mort. “La memòria és el resultat de la dialèctica entre record i oblit –apunta en un altre llibre Francesc-Marc Álvaro–. Si ho oblidem tot, no som ningú. Si ho recordem tot, no podem continuar vivint”. Però no consta enlloc que la memòria selectiva jugui a favor nostre: sovint un mal record eclipsa tots els altres. Ella conserva un record pèssim de l’última trobada, un cafè apressat en què ell la defugia sense aclarir-li per què, i cada nit de llavors ençà l’amargor d’aquell cafè al Raval li segresta el cervell i li roba la son. Els mails tenyits d’orgull que s’han enviat des d’aleshores tampoc han contribuït a aplanar el camí.

Avui fa una setmana, ella li va suplicar per enèsima vegada que li calia veure’l per esborrar el mal record, i ell hi va accedir amb més por que ganes però buit d’arguments per negar-s’hi. Van quedar que quedarien la setmana següent, sense concretar quan ni on. Ella ha estat sis dies pendent del mòbil tothora, per caçar al vol un possible missatge via WhatsApp. Metòdica i obsessiva com és, ha anat anotant una mena d’ordre del dia: li dirà això i allò i allò altre, punt per punt. S’aixeca la sessió.

Plaça de la Virreina, tres de la tarda. Ell hi ha arribat amb una bici vermella i blanca d’aquestes que no són de ningú perquè són de tots. Així que l’ha vist, a ella li ha desaparegut de cop la necessitat de convertir la cita en una reunió d’escala de veïns. Ni discursos, ni retrets, ni precs i preguntes. L’ha mirat als ulls, ha oblidat els malentesos i ha cedit la paraula al cor. Vaja, al cos.

(publicat a Time Out Barcelona el 23 de maig del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>