L’alè de la nostra gent

dimecres, 16 maig

“Necessito l’alè de la meva gent”, em va dir una vegada Lluís Llach. I jo li vaig preguntar si sempre havia sabut trobar-la, la seva gent. “Doncs mira, vaig estar a punt de perdre-la”. Resulta que durant una època va tenir molt d’èxit comercial, amb discos que van ser número u en vendes a l’Estat espanyol, i es va trobar cantant en pavellons d’esports plens de gent que li era estranya. “I vaig dir prou, tornem als recitals de base, als pobles, als teatres. No per coherència, sinó per necessitat i per poder-me retroalimentar. Si m’allunyo dels meus, de què parlo i amb qui?”.

Als catorze anys, vaig passar d’anar a una escola activa, progre i catalanista a l’institut del barri. Sortir de la bombolla em va ajudar a entendre que a Barcelona hi ha gent de tota mena, però no vaig ser feliç fins que no vaig topar amb un grup de nanos que venien d’escoles com la meva i compartien amb mi uns referents, una visió del país, una manera de fer i de ser.

El periodista Enric González explica a la revista digital Jot Down que la mili li va servir per tractar amb persones a seques, arrencades del seu entorn. Diu, amb raó, que internet ens ofereix el miratge de la comunicació total, quan en realitat reforça l’aïllament de les tribus. Que les xarxes socials afavoreixen l’agrupació de semblants: ens fan creure que estem connectats amb la resta del món, però només ho estem amb els respectius “veïns de gueto, físic o virtual”.

L’actriu Emma Vilarasau va decidir als 50 anys que no estaria mai més on no volgués estar ni amb qui no volgués estar. I a mi m’agradaria fer com ella. Hem de conviure tots amb tots, i tant, per descomptat. Però la vida és massa curta per perdre gaire temps rere l’alè de gent que no és la nostra.

(publicat a Time Out Barcelona el 9 de maig del 2012)

1 Comentari a L’alè de la nostra gent

  1. 16 maig 2012 , 17:50 | Enllaç permanent

    Doncs si… jo no vull excloure a ningú… però cada dia tinc més necessitat d’estar amb “els meus”… això no vol dir que em vulgui allunyar de la resta… només és que prefereixo estar amb els meus, fer pinya, lluitar pel mateix, … fer “país petit”, fer “tribu”.

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>