Iaia, el nen se t’ha fet gran

divendres, 3 febrer

La recordo vagament, en aquell piset en blanc i negre d’un Poblenou en blanc i negre. Aquell piset amb una finestra que donava al carrer, des d’on et cridava perquè pugessis a dinar quan eres petit. “¿Hay más en la olla? Que si no, no subo”, amenaçaves tu. I corries amunt tant sí com no, perquè tenies més gana que orgull.

La iaia Pepi. Havia nascut en un poble de Múrcia, i havia emigrat cap a la terra que també seria d’ella perquè hi naixerien els seus fills. Dues nenes i un nen. La veig en una foto del meu bateig: la iaia, el iaio, la Maribel i l’Eva. La Maribel tenia dotze anys i sostenia en braços aquell nadó d’una setmana que era jo. Mira ara, gairebé tots morts. Almenys els teus pares es van estalviar veure patir i morir la seva primera néta, l’única filla de la seva filla gran. Per a ells la Maribel sempre va estar viva.

La iaia Pepi traginava una salut delicada. Devies sortir a ella, tu: un pediatre amb bon ull clínic ja li va advertir que t’havia tocat un cos de segona, que estaves condemnat a ser un pupes etern. I sí, has tingut tots els mals del sistema solar, però cap d’important. I avui bufaràs setanta espelmes, que són més de les que va bufar mai la mare que et va parir.

No em preguntis per què he pensat en ella, ara. Potser perquè he imaginat que fa setanta anys et va agafar a coll, va pronunciar en veu alta un nom que mai t’ha agradat però que és ben teu, i es va sentir la dona més feliç del món. I et va estimar tant com tu m’estimes a mi. Tant com jo estimo els meus fills.

Iaia, el teu nen ja n’ha fet setanta. Per molts anys, pare.

4 Comentaris a Iaia, el nen se t’ha fet gran

 1. Ester's Gravatar Ester
  4 febrer 2012 , 16:36 | Enllaç permanent

  Molt maco, Eva! Felicitats!

 2. Montserrat's Gravatar Montserrat
  6 febrer 2012 , 16:45 | Enllaç permanent

  Felicitats, Eva! Quin escrit més emotiu. Ja m’imagino el teu pare llegint-lo… Que per molts anys ho pogueu celebrar tots junts! Una abraçada

 3. manel golf navarro's Gravatar manel golf navarro
  5 febrer 2015 , 8:02 | Enllaç permanent

  Felicitats Eva el teu pare estarà molt orgullos de tenir una filla com tu. Abraçada i endavant.

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Les paraules i la vida

Vaig parir el blog per parlar amb alegria de la feina, la vida i les dificultats per casar una cosa i l’altra. D’aquí en va néixer el llibre ‘La feina o la vida’. Ara hi penjo coses que escric quan em cal posar paraules a la vida.

 • El llibre

 • Hemeroteca