Tens raó

dijous, 5 gener

El secret per guanyar sí o sí les discussions és tan elemental que costa de creure que sigui alhora tan poc practicat. Consisteix a no embrancar-se en cap picabaralla dialèctica si no estàs del tot convençut (amb un marge d’error del 0,1%) de tenir la raó. En cas de dubte, te n’abstens i tal dia farà un any. Ningú et recriminarà que hagis renunciat a discutir. En canvi, fer-ho i perdre té conseqüències fatals per a l’autoestima i per a la credibilitat futura. Si t’entestes a tenir raó fins i tot quan no la tens, la pròxima vegada que discuteixis ja no disposaràs de tanta autoritat moral, i és molt probable que acabis sent menys convincent.

Paradoxalment, doncs, la millor manera de tenir sempre la raó és avançar-te de tant en tant a una hipotètica disputa de resultat incert i donar d’entrada la raó al teu interlocutor (perquè, sí, alguna vegada la té). Així evitaràs el desgast de buscar arguments dubtosos a favor teu i, sobretot, evitaràs la possibilitat de sortir tocat i enfonsat d’una batalla que potser només és una batalleta, però les guerres es juguen batalla a batalla. El crèdit és difícil d’obtenir, fàcil de malbaratar i gairebé impossible de recuperar.

Dos no es barallen si un no vol. Ser el que no vol no és pas un símptoma de debilitat ni de generositat: és una gran inversió. El dia que sí que et vols barallar, que tremoli l’enemic. Bon cop de falç i millor 2012.

(publicat a L’Independent de Gràcia el 5 de gener del 2012)

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>