Remordiments

divendres, 4 novembre

Si els invoques, ja has begut oli: truquen a la porta i se t’instal·len al moll de l’ànima, disposats a amargar-te l’existència. Els assassins en sèrie no en tenen, perquè els falla la connexió entre el cor i el cap. M’ho explica un amic que hi entén, no pas perquè hagi matat ningú sinó perquè és expert en el cervell humà. Durant una mil·lèsima de segon penso que els assassins en sèrie tenen sort d’estalviar-se els remordiments, però a l’acte pateixo un atac de remordiments per haver gosat pensat això. La bona notícia és que jo sí que dec tenir connectats els sentiments i el cervell i, doncs, tinc poques possibilitats d’emular Jack l’Esbudellador. A canvi, estic condemnada a sentir-me culpable cada cop que actuo com potser no hauria de fer-ho. Exercir el dret a decidir és fantàstic, però té les seves contrapartides. Els maleïts remordiments, per exemple. Sense llibertat no hi ha mala consciència, però ni tu ni jo no volem ser esclaus de res. La solució per evitar el càstig mental que ens infligim passa per confessar el pecat, per reparar-lo o bé per absoldre’ns, és a dir, per concloure que no n’hi ha per tant, que hem actuat de forma responsable, amb fidelitat a nosaltres mateixos, i que tampoc cal torturar-nos. Sigui quin sigui, segur que el nostre delicte no és tan greu com el d’un assassí en sèrie. I ja hem quedat que aquests assassins no en gasten, de remordiments.

(publicat a L’Independent de Gràcia el 4 de novembre del 2011)

2 Comentaris a Remordiments

 1. Jordi Romagosa's Gravatar Jordi Romagosa
  4 novembre 2011 , 12:00 | Enllaç permanent

  Non, rien de rien, non, je ne regrette rien
  ni le bien qu’on m’a fait, ni le mal
  tout ça m’est bien égal
  non, rien de rien, non, je ne regrette rien
  c’est payé, balayé, oublié, je m’en fous du passé…

  Potser aquesta cançó de l’Edith, ens dóna una norma de conducta, per no patir-hi gaire. En fi que cadascú es mata les puces com pot, oi?

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>