I la xocolata espessa

diumenge, 3 juliol

La Nathalie accepta d’anar a sopar amb en Charles. Ell, incapaç de contenir el desig, deixa de ser l’home atent, fidel i respectuós i es precipita. Li diu que, per ella, se separaria de la seva dona ara mateix. La Nathalie respon que se’n vol anar a casa. S’acomiaden amb certa tensió, però al cap d’un moment ella s’atura, fa mitja volta i se li torna a acostar. “Les històries d’amor sovint són amorals”, llegim, mentre imaginem que la Nathalie es disposa a fer el salt al cadàver encara calent del seu marit. Falsa alarma. El que fa la jove vídua és buidar el pap: “Costa molt explicar amb paraules el que sento. Però crec que ja et puc contestar: no m’agrades. Fins i tot crec que no em sento còmoda per com intentes seduir-me. Estic segura que entre tu i jo mai no hi haurà res. Potser ja no podré tornar a estimar ningú, però si algun dia ho considerés, sé que no seria a tu”.

Aquí, a la pàgina 48 de la novel·la La delicadesa, del francès David Foenkinos, la protagonista se’m fica a la butxaca. Es converteix als meus ulls, ara sí, en una heroïna amb totes les lletres. Ben fet, Nathalie. Així m’agrada. Admiro la gent que parla clar i escup quan toca les paraules que toquen. Es veu que sovint el més intel·ligent és callar, ignorar qui t’insulta o t’emprenya o t’incomoda. Una altra opció és jugar a la confusió, marejar la perdiu, fer la puta i la Ramoneta. Jo voto per aparcar l’estratègia i aclarir sempre les coses: és l’única manera de sentir-te en pau amb tu mateix. “M’estimava més deixar-ho dit”, fa la Nathalie. I en Charles replica, encara en estat de xoc: “Doncs ja està dit. Ja ho has dit. Ja està dit, sí. Si ho he sentit, vol dir que ho has dit. Ho has dit, sí”. Bravo, Nathalie. Hi ha veritats que demanen ser vomitades. Si les retens gaire temps a l’estómac, se’t gangrena l’ànima.

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>