Fòbia social i amics virtuals

divendres, 4 febrer

Tinc més de dos-mil cinc-cents “amics” al Facebook i més de set-cents seguidors al Twitter. O sigui que sóc una persona socialment activa… amb un teclat a les mans i sense sortir de casa. Perquè, de fet, a part de tenir tants amics entre cometes i tants seguidors virtuals, també tinc una fòbia social diagnosticada. Tot i que amb els anys he après a domesticar-la, la idea d’anar de festa em continua fent més por que gràcia. Em relaciono prou bé amb els altres sempre que sigui d’un en un, però els grups m’espanten i fan que em tanqui dins la closca. Sóc un caragol tímid que sovint passo per antipàtic, què hi farem.

Per als fòbics socials com jo mateixa, les xarxes digitals són la descoberta del segle. Ens permeten projectar una imatge de persona oberta i enrotllada. Una imatge de la persona que voldríem ser, si no fos per l’ansietat que ens ataca i ens paralitza quan hem d’afrontar determinades situacions. Al Facebook interactuo amb coneguts i saludats amb naturalitat, sense posar-me nerviosa ni apartar la vista (que difícil que és mirar algú als ulls…). Fins i tot faig servir els signes d’admiració, com si fos una relacions públiques d’aquelles que exclamen “hooola!!!” amb sinceritat fingida encara que no t’hagin vist mai.

El problema és que hi ha una distància enorme entre la identitat virtual i la real. Estic gelosa de l’Eva Piquer del Facebook: és molt millor que jo.

(publicat a L’Independent de Gràcia el 4 de febrer del 2011)

8 Comentaris a Fòbia social i amics virtuals

 1. 4 febrer 2011 , 8:37 | Enllaç permanent

  som germans

 2. Ana's Gravatar Ana
  4 febrer 2011 , 9:14 | Enllaç permanent

  L’has clavat Eva. Gràcies per la reflexió.

 3. 4 febrer 2011 , 9:46 | Enllaç permanent

  Demana-li al teu alter ego virtual com s’ho fa per ser tan sociable i aplica-t’ho a la teva vida terrenal!

 4. moi's Gravatar moi
  5 febrer 2011 , 21:50 | Enllaç permanent

  Article boníssim, de veritat, m’hi sento molt identificat!

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>