Operació subtítols

dimarts, 3 desembre

Harry Potter ja parla (poc) en català al cine i Beth Rodergas ja parla (poc) en català a la tele. Sí, senyors: els de Gestmusic finalment han entès que no passa res perquè a Espanya vegin que una catalana parla en català amb els de casa. La mare i el germà de la Beth van visitar l’acadèmia d’Operación Triunfo, van donar consells a la concursant surienca en la seva llengua, i els teleespectadors espanyols van poder seguir la conversa gràcies als subtítols. No sé si algú es va escandalitzar poc o molt. Al plató de Carlos Lozano no se’n va fer cap comentari, com si fos la cosa més natural del món (que ho era, però ha estat una naturalitat difícil d’aconseguir, com la dels cabells aparentment despentinats que han necessitat tres hores de perruqueria).

Dilluns, els subtítols que des d’aquí havia reivindicat tantes vegades em van agafar per sorpresa. Va ser un detall que no m’esperava. No pas perquè desconfiés de la capacitat de rectificar de La Trinca, sinó perquè poc abans ens havien ensenyat les imatges de la visita a l’acadèmia dels pares del Joan Tena, i s’adreçaven al fill en castellà. Sospito que el Joan també s’expressa en català en la intimitat, encara que fa tres anys es fes dir Johnny, tal com va explicar Jordi Graupera en un article en aquest diari. És curiós, per cert, que el Johnny hagi passat a dir-se Joan Tena, quan la majoria de concursants d’OT2 han fet el procés invers i han triat un nom artístic anglicitzat: la Mónica es fa dir Nika; el Dani, Danni; la Tere, Tessa; i la Cristina, Cristie.

Després que ens comuniquessin que la cara maca de l’Hugo havia rebut el 78% de vots, el jurat va nominar els tres concursants catalans: la Beth, el Joan i l’Elena. Els professors van salvar el Joan i els alumnes van salvar la Beth, que havia estat una de les tres favorites del públic. A veure si ho continua sent la setmana que ve, ara que els d’Albacete ja saben que la noia parla com parla.

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>