El diàleg possible

dijous, 5 desembre

“Tant de bo els premis Ondas es donessin a reportatges com aquest”, va dir el periodista Antoni Batista, un dels convidats al debat del programa En camp contrari dedicat a la situació del País Basc. El magnífic reportatge emès prèviament havia mostrat tres dies de convivència de la Gotzone Mora i la Idoia Sagarzazu. La primera és una professora d’universitat que milita al Partit Socialista i està amenaçada per ETA. La segona, una actriu que milita al PNB i ha patit de primera mà la violència etarra: el seu company és escorta i el marit de la seva germana era un ertzaina que va morir fa sis anys en un atemptat. La distància ideològica que separa les dues dones no es va escurçar gens després d’haver-se conegut de prop: la Gotzone no va saber o no va voler posar-se en la pell d’una persona abertzale. Va quedar clar que dos no s’entenen si un no vol.

Aquest cop, el títol de l’espai de Pere Escobar no podia ser més encertat: el País Basc és una societat dividida on uns i altres sovint tenen la sensació de viure en camp contrari. El reportatge de dimecres potser no rebrà cap Ondas, però a mi em va fer reconciliar amb el periodisme. Va bé recordar de tant en tant que, al costat de certes pràctiques periodístiques que provoquen vergonya gremial, hi ha el departament de nous formats de TV3. Per desgràcia, difícilment hauríem pogut veure un vídeo similar en una cadena estatal. Els teleespectadors de Madrid o de Sevilla estan més familiaritzats amb el discurs de la Gotzone (que fa afirmacions com “el PNB no sap governar sense ETA” i “el nacionalisme no és un ideal sinó una religió”) que no pas amb el de la Idoia. I no diguem ja amb els d’algú de l’esquerra abertzale.

Segons Antoni Batista, el periodista català que coneix millor el conflicte basc, el més important no és que la Idoia i la Gotzone no s’hagin entès, sinó que hagin estat tres dies parlant-ne. És un primer pas: sense voluntat de diàleg no es va enlloc.

Deixa una resposta

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>